Programul Rabla Plus – ecotichet masini electrice

Programul Rabla Plus

Persoanele fizice, firmele şi entităţile fără personalitate juridică pot să ceară bani de la stat pentru a-şi cumpăra maşini electrice noi, potrivit documentului amintit. Aceştia pot obţine un ecotichet în valoare de:

  • 20.000 de lei, pentru cumpărarea unei maşini noi pur electrice;
  • 5.000 de lei, pentru cumpărarea unei maşini noi electrice hibride cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 de grame pe kilometru.

Solicitantul beneficiază de 1(un) ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou electric hibrid (autoturism, autoutilitară uşoară, autospecială/autospecializată uşoară), sub rezerva îndeplinirii condiţiilor şi respectării termenelor prevăzute în cuprinsul prezentului ghid.

Ecotichetul se scade din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

Condițiile în care se poate opține ecotichetul

În cadrul programului “Rabla Plus”, solicitanţii pot fi atât persoane fizice, cât şi persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică, după cum se arată în noul act normativ.
Persoanele fizice pot beneficia de ecotichet dacă îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

  • să aibă domiciliul/reşedinţa în România;
  • să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local;
  • să se înscrie la un producător validat pentru achiziţionarea unei maşini electrice noi şi să obţină nota de înscriere;
  • să cumpere maşina electrică nouă de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Firmele şi entităţile fără personalitate juridică (cu sediul profesional în ţară) pot să beneficieze de ecotichet dacă îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

  • să obţină din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu aprobarea dosarului de acceptare;
  • să se înscrie la un producător validat pentru achiziţionarea unei maşini electrice noi şi să obţină nota de înscriere;
  • să cumpere maşina electrică nouă de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

După verificarea acestor documente şi introducerea datelor persoanei fizice în sistemul informatic al autorităţilor, producătorul auto eliberează nota de înscriere. Apoi producătorul şi solicitantul trebuie să se ocupe de formalităţile de vânzare-cumpărare şi predare-primire a autovehiculului nou. Practic, producătorul scade din preţul de comercializare cuantumul ecotichetului (şi, dacă este cazul, al primei de casare) şi eliberează factura şi certificatul de conformitate.

 

Administratia Fondului pentru Mediu actualizeaza constant textul legii http://www.afm.ro/vehicule_electrice.php
Lista producătorilor validaţi în cadrul Programului care au încheiat contracte cu Administraţia Fondului pentru Mediu și pentru care se pot aloca ecotichete.

lista_producatori_validati-judete_2016_06_30(1)

Leave a Reply